Za co Kocham Jesień?
Jesień kocham za różne rzeczy, za cudowne kolory,
za przebłyski pomarańczowego słońca,
za grzyby i za wszystkie cudownie dojrzałe owoce,
które wygrzewały się całe lato na słonku, by jego energię oddać nam teraz.
Na blogu UHK Gallery dziś startuje nowiuteńkie wyzwanie, które nosi tytuł
JABŁKO Z CYNAMONEM,
prawda, że smakowite?!
Zajrzyjcie koniecznie na blog, by zobaczyć prace wszystkich projektantek.
Ja zrobiłam koszyczek,
uplotłam go na wzór kobiałek, w których w maju sprzedaje się truskawki,
jest takich gabarytów, by pomieścić około kilograma owoców,
potrzebnych do upieczenia smacznego placka,
placka z jabłkami, śliwkami i cynamonem,
zapach pieczonych jabłek i cynamonu kojarzy mi się właśnie z jesienią.
Jesień kocham za różne rzeczy, za cudowne kolory,
za przebłyski pomarańczowego słońca,
za grzyby i za wszystkie cudownie dojrzałe owoce,
które wygrzewały się całe lato na słonku, by jego energię oddać nam teraz.
Na blogu UHK Gallery dziś startuje nowiuteńkie wyzwanie, które nosi tytuł
JABŁKO Z CYNAMONEM,
prawda, że smakowite?!
Zajrzyjcie koniecznie na blog, by zobaczyć prace wszystkich projektantek.
Ja zrobiłam koszyczek,
uplotłam go na wzór kobiałek, w których w maju sprzedaje się truskawki,
jest takich gabarytów, by pomieścić około kilograma owoców,
potrzebnych do upieczenia smacznego placka,
placka z jabłkami, śliwkami i cynamonem,
zapach pieczonych jabłek i cynamonu kojarzy mi się właśnie z jesienią.
Pewnie macie swoje sprawdzone od lat
przepisy, na ulubiony "jesienny" placek z owocami?
Ja ostatnio zauroczyłam się takim zupełnie nowym,
może i Wam przypadnie do gustu?
Przepis na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (ok. 510g)
4 całe jajka
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy wg uznania
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 kostki (125g) masła lub margaryny
2 łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do tego powoli partiami dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dołożyć śmietanę, znowu mąkę, potem dolać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz i znów mąkę, ciasto dobrze "napowietrzyć", na cieście układać owoce (jabłka lub śliwki), posypać cynamonem wg uznania, na wierzchu wszystko posypać kruszonką.
Przepis na kruszonkę:
0,5 kostki masła (125g)
1 szklanka mąki (170g)
0,5 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy do smaku (nie jest konieczny)
kruszonkę najlepiej zrobić na początku i odstawić na jakiś czas do lodówki.
Piec ok 50 min. w temp. 160 stopni C.
Placek najlepiej smakuje na drugi dzień,
tylko kto ma tyle cierpliwości, by wytrzymać z pokusą i nie skubnąć choćby kawałeczka?
Smacznego!
Koszyczek może się również przydać jako opakowanie na słodkości,
a zapowiadałam Wam, że październik będzie słodki :)
i jest, oto jego druga odsłona
macie czasami ochotę na truskawki w środku zimy?
Ja tak, i prócz mrożonek i dżemów zrobiłam sobie takie,
oczywiście z UHK-owych papierów
pozdrawiam
Ewa
Mimowolne Zauroczenia
Po prostu brak mi słów!!! Ależ z Ciebie kreatywna osóbka:) Koszyczek cudowny! Truskawki urocze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Krótka-piękne dzięki :*
UsuńCudowny koszyczek, wspaniały placek (wiem, bo piekę takie) nie mniej fantastyczne truskaweczki- możesz się nimi cieszyć cały rok i ozdoba choinkowa będzie z nich urocza
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ;)
Jadwigo, dziękuje za przemiły komentarz :)
UsuńKoszyczek wraz z truskawkami już niebawem trafi w dobre ręce :)
Powalilas mnie na kolana !!! najpierw napisze to - piekne zdjecia robisz !!!! No i nabralam smaku , bo ten placek to wprost z tych zdjec do mnie wychodzi . Chce mi sie lizac ekran . No a koszyczek - niesamowity . Pieknie, jeszcze raz pieknie. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńWow, dziękuję
UsuńJesteś prawdziwą kopalnią pomysłów :) Koszyczek z truskawkami fantastyczny, a ciasto z pewnością zrobię, oczywiście razem z córą :)
OdpowiedzUsuńIlonko, koniecznie pochwal się efektami :*
UsuńDziękuję za komentarz.
Ale pyszności na dzisiaj przygotowałaś. To prawda sezon na owoce w pełni. U mnie dzisiaj knedle ze śliwkami, a jutro szarlotka. Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńKoszyczek cudowny:-)
Oj jak kusisz!!! Ja też chce knedli! Dzięki za odwiedziny.
UsuńEwo cudowności przygotowałaś dla nas:) koszyczek rewelacyjny:) miło się do Ciebie zagląda:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wando a jak miło się czyta taki komentarz, dzięki :*
UsuńU Ciebie nawet jabłecznik jest cudownie nierealny! :))
OdpowiedzUsuńBuziaczki
Dzięki, ten akurat egzemplarz był śliwkowo- jabłkowy, a nierealny? może dlatego że już zjedzony? :)
UsuńFantastyczne zdjęcia :) Narobiłaś mi smaka na ten placek :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, aczkolwiek uprzedzam, że trzeba tę recepturę
Usuńdopasować do swoich potrzeb, ja próbowałam 3 razy i w końcu znalazłam to o co mi chodziło.
Świetny koszyczek:) bardzo pomysłowy i piękny:)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za komentarz :*
Usuń